Produsent
Dom. Vouette et Sorbée
Om produsenten
En sagnomsust mikroprodusent med minimale kvanta. Bertrand & Helene Gautherot har i dag 5 hektar fra 6 ulike vinmarker spredt på jordsmonn fra den øvre delen av Jura perioden. ¾ av vinmarkene ligger på Kimmeridge jordsmonn mens den siste fjerdedelen (lieu dit Sorbee) er på Portlandian kalk og forbeholdt Pinot Noir.
Bertrand jobber etter biodynamiske prinsipper og har vært sertifisert av Demeter fra 2001 med sterk inspirasjon av sin læremester Anselme Selosse. Vinmarkene ligger i landsbyen Buxières-Sur-Arce i Aube og huset er kalt opp etter de to originale vinmarkene Vouette og Sorbée. Alt arbeid gjøres manuelt og det praktiseres biologisk mangfold i markene. All gjæring skjer med stedegen gjær i 400 liters fat, piecé, foudre og terracotta amfora (!) Avkastningen er minimal og derfor får vi kjøpe et svært begrenset antall flasker.
Karakteristikk
Vinen har flott gyllen briljans. Flott dyp og intens duft av røde epler, røde blomster, brioche, hint av fat, gjærbakst og kalkmineraler. Særdeles flott og kompleks i munnen med frisk fruktpreget munnfølelse, små delikate bobler og fyldig ettersmak. Super vin til forseggjorte fisk og skalldyrsretter, gåselever, terriner eller god saltmat som spekeskinker og pølser. Kan med hell drikkes til retter av kjøtt typer som kalv, kanin og ulike typer fugl som vaktel og due.
Jordmonn
Fra lieuxdits Tirmy, Biaume, Chatel og Fonnet hvor gjennomsnittsalderen på vinstokkene er cirka 25 år gamle. Jordsmonnet er svært kalkholdig med nærmest rene forekomster kimmeridgekalk og noe stein i Chatel. Topplaget er tynt og under finner man flott porøs kalk som setter tydelig preg på vinene.
Område
Cotes de Bar i Aube ligger 120 km øst for Marne og skiller seg godt fra den sentrale delen av champagne både mht. klimaet som er varmere og et jordsmonn som ligner mer på det man finner i Chablis. Jordsmonnet stammer fra Jura perioden og her er jordsmonnet betegnet som portland – eller kimmeridge kalk. Cotes de Bar anses i dag som en av de mest spennende regionene for «terroir» champagne og har etter hvert fått den velfortjente statusen de så lenge har strebet etter.
Produksjonsmetode
Håndplukket, spontangjæret og modnet på bunnfall i brukte fat i 4 mnd, tilsatt 5-10% av en slags solera (réserve perpetuelle) påstartet i 2001 og som ligger i en stor eikeligger (foudre). Tappet på flaske for andregangjæring der den ligger på bunnfall i ca 18-24mnd før degorgering. Ingen dosage og total svovel under 10 mg/l. "Årgangen" kan leses i form av ett R-nummer (= récolte) på baksidesetiketten.
Druetyper
Pinot Noir 100%