Om produsenten
Før Agnes og René Mosse slo seg ned i landsbyen Saint Lambert du Lattay i Anjou for å lage vin i 1999, drev de en superpopulær vinbar i Tours. Baren var et samlingspunkt for mange vinprodusenter som inspirerte og ikke minst oppfordret paret til å lage sine egne viner. Med utrettelig energi og stort pågangsmot gjennomførte paret både vitikultur- og ønologistudier før de reiste rundt og fikk erfaring hos produsenter i Loire og Burgund.
I dag har ekteparet på Domaine Mosse rundt 16 hektar med vinmarker i Anjou og Coteaux du Layon. Siden 2007 har de også hatt 0,45 hektar med vinmark i Savennieres. De dyrker først og fremst Anjous førstedrue chenin blanc, men har også noen hektar med cabernet franc og sauvignon i tillegg til noe gamay, grolleau noir, grolleau gris og chardonnay. Alle vinmarkene ligger innen 1 km omkrets fra kjelleren.Deres 2 sønner har siden 2015 mer eller mindre overtatt alt ansvaret for vinmark og viner.
Alle nyplantinger skjer ved bruk prinsippet selection massale for å sikre best mulig druemateriale tilpasset det fantastiske skiferholdige jordsmonnet og det kjølige klimaet. I tillegg til å lage vin av egne druer, kjøper de druer fra økologisk sertifiserte vinvenner og med disse lager de spennende cuveer hovedsakelig som Vin de France.
Domaine Mosse er med sine økologiske og biodynamiske prinsipper prakteksempler på at vinene blir til der vinstokkene vokser. Vinene er fruktige og likevel faste, florlette men med topp struktur og fylde og ikke minst svært drikke- og matvennlige. Stilen er klokkeren med flott frukt, duft og smak av sitrus, hvite blomster og mineraler. På ganske kort tid har Mosse blitt en referanseprodusent i Loire.
Karakteristikk
Frisk, og forførende nese av moden sitrus, hvite blomster og tydelige mineraler. Svært intens i munnen med flott friskhet, masser av moden men frisk frukt og meget lang og strukturert avslutning. Passer meget godt til det meste av fisk og skalldyrsretter, samt lyse kjøtt og fjærkre. Drikker godt i dag men kan fint lagres i 10-15 år fra årgangsbetegnelse
Jordmonn
Fra 1,22 hektar plantet i 1976 (selection massale) Vinmarkene ligger i åssider med sydvestlig orientering. Jordsmonnet består av leire og kalk over skifer, med runde galets steiner med quartz.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som sorteres ved ankomst i kjelleren og presses som hele drueklaser. Vinen gjærer naturlig i fat og gjennomgår malolaktisk gjæring. Vinen modner på gamle fat i 12-14 mnd før den tappes ufiltrert uten tilsatt svovel eller minimale mengder svovel avhengig av årgang.
Druetyper
Chenin Blanc 100%