Om produsenten
Benoit Marguet er mannen bak disse vinøse og helt ekstraordinære Champagnene som drives fullt og helt på biodynamiske prinsipper med en unik presisjon og dybde.
Den historiske eiendommen som ligger i Ambonnay har historie tilbake til midten av 1800-tallet. Marguet har 8 hektar i Ambonnay og 1 hektar i Bouzy. Det var likevel først etter at Benoit tok over i 1999 og innførte et nytt regime- først i vinmarkene og så i kjelleren, at Champagne Marguet er å regnes i toppsjiktet.
Med økologisk og biodynamisk drift som ble fullt implementert i 2006 lager Marguet to herlige cuveer, flere cru- og 4 ulike lieux dits viner fra hovedsakelig Ambonnay. Vinmarkene har en imponerende gjennomsnittsalder på over 44 år som pløyes med familiens hester.
Druene vinifiseres kun med bruk av spontangjæring, og gjæres plott for plott i fat av ulik størrelse i 9 måneder. Vinene ligger så lang tid på bunnfall i flaske (3-10 år) og tappes uten dosage og enten uten tilsatt eller med ørsmå mengder sulfitt. I tillegg topper Benoit pyramiden med champagnen Sapience som slippes først etter ca 10 års lagring.
Karakteristikk
Gulgrønn med fine bobler. Elegant og kompleks nese med flotte jordsmonnskarakter, lett eplesødme, fint lagringspreg. Fyldig og konsentrert med flott syre, fine små bobler, lang og intens ettersmak med mye stofflighet, frisk og tørr med tydelig autolyse.
Jordmonn
Fra sørøstlig eksponert vinmark plantet på kalkholdig jordsmonn rundt 1973.
Område
Den grand cru klassifiserte landsbyen Ambonnay er berømt for å kanskje gi Champagnes aller beste Pinot Noir druer. Vinmarkene har en sør og sørøstlig soleksponering med tynn toppjord over det dype kalksteinslaget. Det er i dag ca 380 hektar beplantet i Ambonnay, med ca 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay. Vinen herfra gir distinkt mineralpreg og ofte fyldige viner.
Produksjonsmetode
Håndplukkede druer som gjærer naturlig og modner i eikeliggere i 9 måneder. 2. gangsgjæring i flaske med 50 måneder på bunnfall. Ingen dosage. Totalt 20 mg/l So2, 4800 flasker produsert.
Druetyper
Chardonnay 47%
, Pinot Noir 53%