Om produsenten
Den allerede legendariske William Downie startet produksjon under eget navn i 2003 etter å ha bodd og laget vin i Burgund i flere år hos blant annet topp produsenter som Fourrier og Lignier. Downie regnes av mange som den kanskje aller beste Pinot Noir produsenten i Australia og ble allerede i 2006 kåret til Gourmet Traveller Wine Magazine Young Australian Winemaker of The Year.
Situert på Guendulain Farm nær Yarragon i Victoria lager Bill Pinot Noir fra 4 ulike plotter med noen andre druetyper under sine andre prosjekt Bill Downie og Save Our Souls. William Downie etterstreber å gjøre minst mulig slik at druene får uttrykke sitt opphav på best mulig måte så her benyttes kun naturlig gjær og ingen tilsetninger.
Produksjonen er minimal og ligger normalt på totalt 9000 flasker årlig av hans Pinot Noir viner. Save our Souls er er William Downies samarbeidsprosjekt med Jason Searle hvor de kjøper druer fra ulike plotter i Mornington Peninsula og Yarra Valley. Her lages vinene med minimal intervensjon gjerne i en mer europeisk og uortodoks stil, til noe rimeligere priser en Downies egne.
Karakteristikk
Tett mørk solbærfrukt, krydret med fiol og hint av blekk. Saftig, frisk og behagelig med flott tanninbitt god struktur og flott lengde - one of a kind. Drikk til alt av rødt kjøtt, vilt og grillmat. Drikk i dag eller innen 3 år fra årgang.
Jordmonn
Vinmark beliggende ved Murray River, rette ved landsbyen New Residence, i South Australia - på dyp rød sandholdig leirjord.
Område
William Downie ble kjent for sine Pinot Noir viner fra Gippsland (hvor han bor), Yarra Valley Pinot (hvor han lager vin) og Mornington Peninsula. Han kom over denne vinmarken med Petit Verdot som hadde vært dyrket økologisk i 15 år og nå nylig biodynamisk sertifisert. Da så han sitt snitt til å lage en rimeligere vin i litt større kvanta enn ellers - og voila så fikk vi en fantastisk Petit Verdot (!)...
Produksjonsmetode
Håndhøstet, avstilket, presset og spontangjæret i en mix av ståltanker og store gjæringskar. 12-14 dager passiv maserasjon før forsiktig pressing. Modning i ulike tanker før tapping uten filtrering og klaring.
Druetyper
Petit Verdot 100%