Produsent
Az. Agr. Roagna
Om produsenten
Luca Roagna er femte generasjon vinmaker i Roagnafamilien i Barbaresco og Barolo. Luca har siden han overtok i 2001-årgangen løftet eiendommen til å bli en av de mest renommerte produsentene i Piemonte, med fantastiske omtaler og enorm etterspørsel som resultat.
Luca driver Az. Agr. Roagna sammen med sin far Alfredo. De eier 20 hektar med eiendom i Barbarsesco og Barolo der ca. 12 hektar består av vinmark, spredt over fem historiske og berømte vinmarker. Fra hhv 2013 og 2014 leier de en vinmark i Barbaresco og to i Neive.
Vinene tappes i svært begrenset omfang og er som regel enkeltvinmarksviner.Roagnas vinmarker er spesielt gjenkjenneslige og består hovedsaklig av gamle uklonede og en del upodede vinstokker som verken gjødsles eller sprøytes. Markene er selvbærende og selvfornyende økosystemer i stand til å produsere druer av topp kvalitet uavhengig årgang. Vinifikasjonen følger et gjennomtenkt system der druene høstes sent kombinert med bruk av naturgjær, lang passiv skallkontakt og lang modning på store brukte fat. Lav, men ansvarlig svovelbruk og uten filtrering. Resultatet av deres filosofi gir viner som skiller seg vesentlig fra andre sammenlignbare Piemonteviner.
Viner med betegneslen Az. Agr. Roagna kommer fra deres egne vinmarker. Viner med betegnelsen ”Selezione di Luca Roagna” er laget av druer fra vinvenner som ikke selv tapper og markedsfører egen vin. Gjennom sine venner får Luca Roagna dermed mulighet til å lage et større volum og gjøre vinene sine tilgjengelig for flere Piemonteentusiaster!
Karakteristikk
Dyp rød. Tiltalende duft av kirsebær og bringebær, blomster og kalkmineraler. Frisk, bløt og fyldig. Lang ettersmak. Fast smaksrik hvit fisk, lyst kjøtt og fugl, lette retter av rødt kjøtt, milde sauser, samt kittmodnede oster. God og leskende alene.
Jordmonn
Jordsmonnet er variert, men består hovedsakelig av kalkholdig jord med innslag av sand og leire.
Område
Hvert år velger Luca ut de beste små tankene med vin hos venner og kolleger i Piemonte og setter disse sammen til en best mulig vin. Lucas utvalgte viner kommer fra vinmarker med gamle vinstokker i hjertet av Asti-området. Resutlatet er en strukturert, konsentrert og matvennlig barbera slik Luca selv foretrekker den.
Produksjonsmetode
Naturlig gjæret barbera fra 25-35 år gamle stokker fra Asti-sonen. Vinen gjærer med skallkontakt i ca 30 dager og lagres videre på sementtanker og min. 6 mnd i flaske.