Produsent
Terroir al Limit
Om produsenten
Terroir uten grenser. Bare navnet forteller hva vinmaker og eier Dominik Huber ønsker å lage i Priorat. Viner som sprenger grenser for hva man har trodd har vært mulig i området.
Dominik lager delikate og finesse pregede viner fra et område som i en lang periode er og har vært preget av alkohol- og eikepregede viner. Siden starten i 2001 har Dominik funnet de beste og eldste plottene i stupbratte åssider der de hundre år gamle vinstokkene gjerne vokser på terrasser som klamrer seg fast til et særdeles skrint jordsmonn. Kun muldyr, esler og folk med klatresko kommer seg frem her.
For å utrykke det han ønsker i vinene sine har Dominik kastet ut de små eikefatene og kun beholdt de store. Bygget sement tanker til gjæring og modning. Disse grepene har gjort at vinene til Terrori al Limit er usedvanlige lekre, ærlige, uspanske, ekstremt konsentrerte og fruktdrevne.
Druene som benyttes er Garnatxa, Cariñena, Pedro Ximénez, Muscat d'Alexandria, Macabeu og Garnatxa Blanca. I dag regnes huset som kanskje det beste og mest grensesprengende huset i Spania. Fra 2015 årgangen er Dominik i gang med sitt nye prosjekt Terroir Historic der de kjøper økologiske druer, vinifiserer og modner i sement tanker etter gamle tradisjoner.
Karakteristikk
Fantastisk intens nese av sitrus, sitrusblomster, lavendel, laubær, fersk oregano med masse mineralitet. Frisk fruktighet med et delikat bitt i avslutningen. Fantastisk matvin som passer like godt til god spekemat, som sjømat og lyse kjøttretter. Drikk nå eller lagre i 5-8 år.
Jordmonn
PX fra Lloar på kalkholdig leire, Macabeo fra Torroja på elveavsetninger og Grenache Blanc på skifer. Markene ligger på 400-600 moh med nordøstlig eksponering og har en alder på 50-80 år.
Område
Priorat ligger en trekvarters kjøretur syd for Barcelona i den nordlige delen av Spania. Området er i dag kun en av to områder i landet som har DOC (DOQ på katalansk) og har et ekstremt jordsmonn bestående av skifer, granitt og kvarts. Vinmarkene er svært bratte og ligger ofte terrasserte og mange av disse har over 100 år gamle stokker.
Produksjonsmetode
Eldre stokker 50-80 år. Håndplukket og puttet i basketpresser der de fottråkkes over er time. Mosten sponatngjæres i betong før den modnes på lees i 8 mnd i betong.
Druetyper
Garnacha Blanca 34%
, Macabeo 33%
, Pedro Ximénez 33%