Om produsenten
Produsert av Alessio Guido med druer fra Avignonesi. Avignonesi har sitt navn etter familien som grunnla vinhuset. Gjennom årelang forskning og en konstant søken etter å få frem et ekte og ærlig uttrykk for Montepulciano-terroiret, har vinhuset nå sin plass blant Toscanas mest velrenommerte produsenter.
I 2009 ble Avignonesi kjøpt av Virginie Saverys. Siden overtagelsen har hun jobbet med å introdusere økologisk jordbruk i vinmarkene og tilsvarende prinsipper i produksjonen. Gjennom henne har hele vinhuset fått en ny giv og energi. De jobber nå etter en filosofi hvor de gjennom vinene ønsker å få frem det unike jordsmonnet og energien fra området. Vinene har sitt særpreg fra terroiret og årgangenes variasjon
De har klart å lage sin egen, tydelige stil samtidig som de lar de ulike årgangenes subtile variasjoner i aroma, smak og karakter komme tydelig frem. Virginie har som mål å konvertere hele eiendommen til biodynamisk drift og for hver årgang å lagre bedre viner som smaker bedre og som er sunnere for kundene og som gjennom dette bedre for fremtidige generasjoner.
Karakteristikk
Vinen har en lys, rubinrød farge. Den har aromaer typisk for ungdommelig Sangiovese med tydelig friske røde bær, blomster, lakrisrot og fioler. Vinen har kompleks aroma og smak med modne, saftige tanniner i munnen. Prøv den som følge til stekt eller grillet kjøtt av vaktel, perlehøns, vilt eller som følge til modne oster.
Jordmonn
Druene kommer fra flere vinmarker beliggende fra 275-375 m.o.h. i Montepulciano og Cortona. Jordsmonn er sub-alkalisk til alkalisk med lag av leire, sand, silt og kalkstein. Stokkene er 10-40 år gamle og oppbinding er frittstående, guyot og cordon.
Område
Vinområdet Montepulciano ligger ca 120 km syd for Firenze helt sør-øst i Toscanas og tilhører provinsen Siena. Vinmarkene er plassert mellom 250 og 650 m.o.h. og har til dels store variasjoner med tanke på jordsmonn og klima. Vino Nobile di Montepulciano fikk DOCG status i 1980. Minimum 70 % av VNdM må bestå av Prugnolo Gentile og vinen må lagres i minimum 2 år før lansering.
Produksjonsmetode
Håndplukkete druer gjæret delvis med hele klaser og karbonmaserasjon og relativtkort maserasjonstid. Deretter modnet i ståltanker i 6 mnd før den er tappet ufiltrert.
Druetyper
Merlot 14%
, Sangiovese 86%