Om produsenten
Legenden fra Libanon.
Fra en region ridd av konflikter kommer komplekse, egenartede viner inspirert av både Bordeaux og Rhônedalen. Chateau Musar har gjort det umulige mulig. Gjennom den visjonære vinmakeren Serge og hans jordnære økonombror Ronald har familien Hochar dyrket druer i Bekaadalen i Libanon i mer enn et halvt århundre.
Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar. I dag eies og drives vinhuset av hans sønn Ronald som igjen har fått med seg sin sønn Ralph og Serge sine sønner Gaston og Marc. Serge var vinhusets vinmaker og åndelige leder i mer enn 50 år før han brått gikk bort ved nyttår 2015. Det var han som etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for. Den yngre vinmakeren Tareq Sakr har gjennom de siste 25 årene bidratt til å forfine den ytterligere.
Sentralt i den unike stilen fra Chateau Musar er de lokale druenes egenskaper og deres tilpasning til Bekaadalens mesoklima. Dels skapes vinenes særpreg i vinmarkene på 1000 moh, mens de i Ghazir formes og får personlighet.
Vineriet ligger i Ghazir, omtrent to timers kjøring på humpete veier fra vinmarkene i Bekaadalen. Under vineriet ligger et eventyr av en vinkjeller. Her er viner fra hver eneste årgang som er laget tilgjengelig.
Kombinasjonen mellom den vinmakingsfilosofi Serge sto for og at vinene som bærer navnet «Chateau Musar» lagres i minst syv år før de slippes på markedet, har vært med på å gi vinhuset kultstatus. Serge hevdet selv at vinene hans ble yngre jo lenger de lagres. Om det faktisk stemmer kan være opp til den enkelte å avgjøre, men at vinene både har godt av og tåler lang lagring er det ingen tvil om.
Karakteristikk
Rik duft av røde frukter, moreller, bakte plommer, solbær, tørket frukt og animalske toner og krydder. De samme komplekse aromaene finner du i smaken i en generøs og særegen stil med innslag av både fersk og bakt frukt, røde bær, lakris, krydder, velhengt kjøtt, underskog og krydder. Den har fløyelsmyke tanniner og en lang saftig ettersmak. Server den med stekt kjøtt, lalleretter, grillmat, krydrede middelhavsretter, gryteretter og harde, modne oster. Server ved ca. 16-18 °C. Tåler flere tiår i kjelleren ved stabil temperatur.
Jordmonn
Druene til denne vinen kommer alle fra en unik vinmark ved landsbyen Aana på 1000 meter Det er dermed riktigere å omtale vinen som en "cru" enn som en andrevin. Topplaget er rikt på grus. Under dette er et lag med svært kalkholdig jord.
Område
Bekaadalen ligger på ca. 1000 meters høyde i den nordøstlige delen av Libanon. Sommeren er moderat temperert med en gjennomsnittstemperatur på 25 °C. God vindgjennomstrømning hele sommersesongen kjøler ned vinmarken i den varmeste delen av sesongen. Vinteren er mild og regnfull noe som i kombinasjon med drenerende jordsmonn utgjør dette et utmerket klima for dyrking av druer.
Produksjonsmetode
Spontangjæret i betong. 6-9 md. lagring i franske eikefat før blending høsten etter. Videre modning 6-mnd før tapping og ca 1 år i flaske.
Druetyper
Cabernet Sauvignon 10%
, Cinsault 50%
, Grenache 40%