Produsent
Domaine Tariquet
Om produsenten
Domaine Tariquet ble grunnlagt av Pierre og Helene Grassa i 1912 og drives i dag av femte generasjon ved brødrene Armin og Remy Grassa.
Brødrene representerer en ung generasjon franske vinbønder som er opptatt av naturen, miljøet og av bærekraftig drift. Målet er å lage viner som viser den rene, friske frukten regionen og dens druer er kjent for.
Vinhuset er først og fremst kjent for sine ferske, fruktige og friske hvite viner, men vingården bygget sitt gode navn og rykte gjennom produksjon av Armagnac av høy kvalitet. Domaine Tariquet har blant annet store vinmarksområder plantet med den sjeldne druen Folle Blanche, som gir et særpreget, aromatisk og mer fruktig druebrennevin.
Karakteristikk
Flott naturlig briljant brunoransje farge. Behagelig nese av tørket sitrus, blomster, korint, krydder og toner av vanilje. XO Bas Armagnac er rund og konsentrert og forener fruktigheten med aromaene fra fatet. Avslutningen er bløt og svært lang med toner av fatkrydder, vanilje, fersk fiken og tørket frukt. En perfekt moden brandy.
Jordmonn
I hovedsak kalkholdig leire med grus. Alle vinmarkene har bærekraftig jordbruk med egenprodusert kompost og gress mellom vinrankene. Kun egne druer blir benyttet.
Område
Domaine Tariquet holder til i den Sørvestlige delen av Frankrike ved byen Eauze i Gascogne. Vinmarkene dyrkes etter Lutte Raisonnée prinsippet. Det betyr at de i praksis jobber økologisk. Gress mellom vinrankene bidrar til et godt mikroklima samtidig som det biologiske mangfoldet ivaretas. Her brukes kun økologisk kompost. Når de står i fare for å miste avlingen bruker de i nødsfall biologiske nedbrytbare sprøytemidler, utover dette sprøytes det ikke.
Produksjonsmetode
Tradisjonell destillasjon i vedfyrt Alambic destillasjonsapparat matet med ved dagen rundt for å sikre jevnt og stabilt kvalitet. Tappet i original styrke (53%) på 228 og 400 liters lettbrente eikefat fra Allier og Nievers skogene. Yngste komponent er 15 år. Uten bruk av eikeekstrakt, boisé eller E150.
Druetyper
Ugni Blanc 60%
, Baco 40%