Om produsenten
Legenden fra Libanon.
Fra en region ridd av konflikter kommer komplekse, egenartede viner inspirert av både Bordeaux og Rhônedalen. Chateau Musar har gjort det umulige mulig. Gjennom den visjonære vinmakeren Serge og hans jordnære økonombror Ronald har familien Hochar dyrket druer i Bekaadalen i Libanon i mer enn et halvt århundre.
Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar. I dag eies og drives vinhuset av hans sønn Ronald som igjen har fått med seg sin sønn Ralph og Serge sine sønner Gaston og Marc. Serge var vinhusets vinmaker og åndelige leder i mer enn 50 år før han brått gikk bort ved nyttår 2015. Det var han som etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for. Den yngre vinmakeren Tareq Sakr har gjennom de siste 25 årene bidratt til å forfine den ytterligere.
Sentralt i den unike stilen fra Chateau Musar er de lokale druenes egenskaper og deres tilpasning til Bekaadalens mesoklima. Dels skapes vinenes særpreg i vinmarkene på 1000 moh, mens de i Ghazir formes og får personlighet.
Vineriet ligger i Ghazir, omtrent to timers kjøring på humpete veier fra vinmarkene i Bekaadalen. Under vineriet ligger et eventyr av en vinkjeller. Her er viner fra hver eneste årgang som er laget tilgjengelig.
Kombinasjonen mellom den vinmakingsfilosofi Serge sto for og at vinene som bærer navnet «Chateau Musar» lagres i minst syv år før de slippes på markedet, har vært med på å gi vinhuset kultstatus. Serge hevdet selv at vinene hans ble yngre jo lenger de lagres. Om det faktisk stemmer kan være opp til den enkelte å avgjøre, men at vinene både har godt av og tåler lang lagring er det ingen tvil om.
Karakteristikk
Pent utviklet duft med lukt av av røde og mørke bær, sedertre, tørket frukt, animalske toner og krydder. De samme komplekse aromaene finner du i smaken i en generøs og særegen stil med innslag av både bakt frukt, røde bær, lakris, krydder, velhengt kjøtt, underskog og krydder. Den har fløyelsmyke tanniner og en lang saftig ettersmak. Server den med lammeretter, vilt, krydrede middelhavsretter, gryteretter og harde, modne oster. Server ved ca. 15-18 °C. Tåler flere tiår i kjelleren.
Jordmonn
Fra vinmarker rundt landsbyene Aana og Kefraya. Topplaget er rikt på grus, under et lag med svært kalkholdig jord. Stokkene er frittstående buskvinstokker med gjennomsnittsalder 40 år og svært lavtytende (15-35 hl/ha).
Område
Bekaadalen ligger på ca. 1000 meters høyde i den nordøstlige delen av Libanon. Sommeren er moderat temperert med en gjennomsnittstemperatur på 25 °C. God vindgjennomstrømning hele sommersesongen kjøler ned vinmarken i den varmeste delen av sesongen. Vinteren er mild og regnfull noe som i kombinasjon med drenerende jordsmonn utgjør dette et utmerket klima for dyrking av druer.
Produksjonsmetode
2002 ble håndplukket fra midt av september. Separat spontanfermenteringen, som skjer i betong, tok unormalt lang tid og maserasjonstiden ble mye lenger enn vanlig. Vinen ble først omstukket til franske fat etter 6 mnd og modnet i disse i ca 1 år. De tre ulike druene ble så blendet sommeren 2004 og modnet i betong til tapping i august 2005. Flaskelagret hos produsent i 17 år.
Druetyper
Cabernet Sauvignon 34%
, Carignan 33%
, Cinsault 33%