Om produsenten
Barbacan er Angelo Sega og hans sønner Luca og Matteo. De dyrker og høster Nebbiolo, eller Chiavennesca som de lokale kaller den her, fra deres 6 hektar vinmarker i San Giacomo di Teglio i Valtellina, på grensen til Sveits i de italienske alpene.
Alt arbeid utføre manuelt uten bruk av moderne hjelpemidler i vinmarkene. I kjelleren benyttes kun stedegen gjær, tålmodighet og noe ståltanker i tillegg til middels store brukte fat. De dyrker i all hovedsak Chiavennesca. Deres dedikasjon for arbeidet er utrolig da dette er håndverksviner på ypperste nivå.
Karakteristikk
Dyp rød ungdommelig farge. Kompleks duft av mineraler røde og mørke bær, blomster, ferske urter og skogbunn. Stram men med nydelig tekstur i med klokkeren rød og mørk frukt, delikat med lang fast avslutning. Flotte modne tanniner som sitter godt. Fantastisk vin til okse og lam, kraftig pasta, god italiensk pizza, kalv og med tiden vilt.
Jordmonn
Fra Cruen Livel, plantet på 1920-tallet av Matteos bestefar i den ytterste delen av Valgella sub-sonen i Valtellina. Vinmarken ligger på 550 moh i bratte terraserte skråninger med høy andel sand og skifer, rik på gneiss, granitt og quartz.
Område
Området Valtellina ligger nord i Lombardia mot den sveitsiske grensen og strekker seg fra byen Ardenno nær Como i vest til Tirano i øst. I dag er det ca 850 ha vinmarker under appellasjonene DOC Rosso di Valtellina, DOCG Valtellina Superiore, og DOCG Sforzato (Sfursàt) di Valtellina. Superioreområdet dekker fem geografiske sub-soner: Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno og Valgella. Det er per i dag bare 50 produsenter som selv tapper egen vin. Chiavennasca er det lokale navnet på Nebbiolo, og den skal utgjøre minst 90% i vinene. Andre druer er Rossola, Pignola og Brugnola. Vinmarkene som ligger mellom 300-800 moh er ofte terrasserte og kan minne om Mosel med bratte skråninger bestående av en mix av skifer, granitt leire og grus. Klima er spesielt med varm vår, svært varm sommer og store temperaturvariasjoner. Dette gir lang vekstsesong og fantastisk eterisk parfyme.
Produksjonsmetode
Håndhøstet, spontanfermentert og modnet tank og store fat i 12 md.
Druetyper
Pignolo 5%
, Rossola Nera 5%
, Chiavennasca 90%