Om produsenten
Frøet til Averæn wines ble sådd over et bål i 2013 av de samme tre som også i sin tid startet Banshee wines i Sonoma nemlig Steve Graf, Baron Ziegler og Noah Dorrance.
Sammen med den høyt respekterte og meriterte vinmakeren Adam Smith satt de opp en konstellasjon hvor de etablerte et vineri, fikk tak i noen vinmarker og der de fant kilder til druer fra sunne (økologiske) vinmarker rundt Willamette. Første årgang ble sluppet i 2016 og bestod kun av 2015 Willamette Valley Pinot Noir.
I dag er porteføljen utvidet til å inneholde en slags reserve utgave, flere enkeltvinmarksviner på Pinot Noir i tillegg å lage en rosevin, samt Chardonnay og Riesling. I dag består vinmakerteamet av Rob Fischer og Mordechai Kotler som til sammen har lang fartstid både i California, Australia og New Zealand.
Karakteristikk
Delikat dyp burgunderrød. Flott duft av røde bær, kirsebær, jordbær, blomster og kalkmineraler. Glatt og fruktig pinot tekstur med stor fruktighet og saftig munnfølelse, pent eiket. Fruktig og lang avslutning.
Jordmonn
Fra 10 ulike vinmarker i Willamette Valley (AVA Chehalem Mountains; Azana, AVA Eola-Amity Hills; Valin Morrissey, Bois Joli, Hoodview, AVA Mount Pisgah; Fern Creek, Giving Tree, AVA Willamette Valley; Satori Springs, AVA Ribbon Ridge: Roe & Roe, AVA Yamhill Carlton; Yamhela, Deux Vert) som består av gammel vulkansk jord, grus, sand og marine sedimenter fra gammel havbunn. Vinmarkene ligger mellom 100-250 moh og har naturlig ulik eksponering men felles er at alle markene ligger i skråninger. Vinstokkalderen varierer fra 14-45 år.
Område
Oregons nordlige beliggenhet og nærheten til Stillehavet sørger for relativt kjølig klima som kan sammenlignes med Burgund og Alsace: Jordsmonnet et hovedsakelig vulkansk med store mengder sedimentære og mineralske komponenter. Willamette Valley ligger knapt en times kjøring fra storbyen Portland og er med sine 1000 vingårder fordelt på 11.000 hektar dyrket mark, det absolutte sentrum i Oregons vinindustri. Igjen deles disse inn i 6 egne AVAer Chehalem Mountains, Yamhill-Carlton, Ribbon Ridge, Dundee Hills, McMinnville og Eola-Amity Hills. I tillegg finnes det AVA South Oregon med sine underområder Umpqua Valley (Red Hill Douglas County, Rogue Valley, Applegate Valley og Elkton Oregon) hvor klimaet er betraktelig varmere.
Produksjonsmetode
Håndhøstet mellom 1.- 20. oktober, 25% helklasegjæring, resten avstilket og presset, før spontan gjæring i ståltanker og store brukte foudre. Modning i 10 mnd på ulike 228 l- franske fat hvorav 25% er nye (François Frères, Mercurey, Trameaux og Seguin Moreau).
Druetyper
Pinot Noir 100%