Om produsenten
Monte del Frà, kan oversettes som munkenes (Frá = brødre) land eller åsside, og regnes som en av de beste eiendommene i området. Vineriet ligger i Sommacampagna sydøst for Gardasjøen, 15 km vest for Verona. Monte del Fra ble etablert av Bonomo familien i 1958 og drives i dag av tredje generasjon med hjertelige og energiske Marica Bonomo i spissen.
Familien dyrker nesten 200 hektar vinmark (ca 130 ha egne) på naturens premisser. Her lages det friske, autentiske og særdeles drikke- og matvennlige viner med tydelig særpreg fra DOCene Custoza, Bardolino, Valpolicella Classico og Soave Classico i Veneto og Lugana i Lombardia. Produsenten er miljø- og bærekraftig sertifisert gjennom SQNPI (National Quality System for Integrated Production).
Spesielt for Custoza, er morene-jordsmonnet, som er rikt på kalk og småstein. Her trylles det frem mineralske og lekre hvitviner. I 2006 kjøpte de eiendommen Lena di Mezzo i landsbyen Fumane (Valpolicella Classico) og til slutt vinmarker med den lokale Turbiana druen i Lugana DOC.
Monte del Frà har flere ganger fått utmerkelsen Tre Biccheri i Gambero Rosso for vinene sine, og da spesielt Ca del Magro Custoza Superiore.
Karakteristikk
Gyllen lys briljant gul. Duft av sitrus, steinfrukt, lhvite blomster og aprikos med hint av krydder. Fyldig og frisk med smak av sitrus, fersken, krydder. Konsentrert og kremet. Prøv til grillet og stekt fisk, kylling, lyst kjøtt og bakte grønnsaker. Drikker meget bra i dag, men utvikler seg meget bra i inntill ca 10 år etter årgang, av og til enda lenger.
Jordmonn
Fra vinmarken Bonomo i Custoza, sørøst for Gardasjøen. Her er det høy andel morene jord fra tidligere isbreer med svært høyt innhold av kalk og grus. Stokkene er 45 - 50 år gamle og ligger i en flott skråning. Garganega 40%, Cortese 30%, Trebbiano 30%
Område
Monte del Frà, kan oversettes som munkenes (Frá = brødre) land eller åsside og regnes som en av de beste eiendommene i området, sydøst for Gardasjøen, 15 km vest for Verona. Monte del Fra er eid av Bonomo familien og drives i dag av tredje generasjon. De har nesten 200 hektar vinmark (ca 130 ha egne) og dyrker druer på naturens premisser. Her lages det saftige, autentiske og særdeles drikkevennlige viner med flott særpreg fra DOCene Custoza, Lugana, Valpolicella og Soave. Produsenten er miljø- og bærekraftig sertifisert gjennom SQNPI (National Quality System for Integrated Production).
Produksjonsmetode
Håndhøstet. Avstilket før forsiktig pressing. Spontan gjæring, delvis startet i ståltank og fullført i 500 liters fat av fransk eik (tonneau). Modning på bunnfallet i 12 mnd før blending og modning i ståltank i 12 mnd før tapping og min. 6 måneder flaskemodning.
Druetyper
Garganega 40%
, Cortese 30%
, Trebbiano 30%