Om produsenten
Jordi Llorens er av de essensielle vinprodusentene av katalansk naturvin. Utdannet geolog, vendte han tilbake i 2008 til sine familierøtter, og tok over en eiendom som i dag dekker 15 hektar i Blancafort, i Conca de Barbera.
Tidligere dyrket familien druer og solgte til lokale kooperativer. Vinmarkene ligger fra 400 til 600 meter over havet og dyrkes biodynamisk. Det gir en vinstil med lav alkohol, høy syre og fin balanse med elegante aromaer. Total produksjon er rundt 8000 flasker per år.
Vinene er usvovlet og uten andre tilsetningsstoffer. De er spontangjæret og lagret på stål, amfora eller gamle eikefat – avhengig av cuvéen.
Karakteristikk
Lys rødvin, mørk rosé? Vinen er laget av økologisk dyrket Macabeu og Parellada. Druene høstes for hånd, gjæring starter med maserasjon cabonnic og filtreres deretter gjennom drueskall fra Grenache og Syrah. Derav fargen, og litt smak! Vinen lagres i 6 måneder i amfora før den tappes på flaske uten filtrering eller SO2. Relativt reduktiv ved åpning, trenger dekantering og luft. I bunnen venter røde bær. Drikkevindu 0-4 timer. Nydelig vin alene i solen. Moderate tanniner så passer godt til hvit fisk. Godt med pizza og grillede grønnsaker. Serveres best mellom 12-14 grader.
Jordmonn
Godt drenert sandholdig kalkbasert jord.
Område
Jordis 15 hektar ligger i og rundt Blancafort i Conca de Barberà-regionen, en time syd for Barcelona.
Klimaet er maritimt og vinmarkene ligger fra 400 til 600 meter over havet. Med lavere temperaturer om natten og bris fra havet, får druene en lenger vekstsesong. Det fremmer nyanser, friskhet og lavere alkohol i vinene.
Vinmarkene ligger på godt drenert sandholdig kalkbasert jord.
Jordsmonnet i Conca de Barberà inneholder en høy andel kalksten – et av områdets viktigste fordeler som vindyrkingssone. Kalkstenens høye porøsitet gjør at den holder på vann, og det er gunstig sett i lys av områdets lave nedbørsmengde. Kalksten er fattig på næring, noe som tvinger vinstokkene til å grave dype, sterke rotsystemer på jakt etter næring.
Romerne introduserte vindyrking til dette området i antikken. Som i så mange regioner i Spania, ble vinstokkene forsømt under maurisk styre, men vinkulturen fikk en gjenoppblomstring etter den kristne Reconquista på 800-tallet.
Cistercienserordenens klostre spilte en kritisk rolle i vinproduksjonen her i middelalderen, slik de gjorde i forskjellige deler av Catalonia.
Produksjonsmetode
Carbonic maceration på Macabeo og Parellada. Vinen filtreres gjennom drueskall fra Grenache og Syrah, som da gir farge og smak.
Druetyper
Macabeo 50%
, Parellada 50%