Produsent
Costador Terroirs Med.
Om produsenten
Joan Franquet og madammen bor i Conca de Barberá hvor de lager vin fra ca. 14 hektar. Vinmarkene dyrkes biodynamisk og vinstokkene er mellom 60-113 år gamle. Med unntak av en liten tomt ved kysten ligger alle vinmarkene mellom 400-800 meter over havet. Dette gir grunnlag for en lang vekstsesong og høsten starter normalt i september.
Druene sorteres tre ganger slik at bare de beste går videre til gjæringen. Spontangjæring og maserasjon på mellom en til 14 uker avhengig av type. Lagring på Tinajas (spansk amfora). Vinene tappes uten filtrering eller SO2.
Karakteristikk
Lys gul, ufiltrert. Kompleks duft av sitronskall, lime, voks, saltsten. Høy fruktkonsentrasjon balansert med syre, smak av bakt sitron, cantaloupe melon, epler. Lang utgang.
Prøv til grillet fisk, kamskjell, scampi, kylling, grillede grønnsaker, salater. Oster som brie og cheddar. Server 8-10 C.
Jordmonn
Leire og kalksten. Høyde over havet fra 400 til 800 meter.
Område
Vinmarkene til Costador ligger et stenkast unna det historiske slottet Castell de Barberà, i Conca de Barberà-regionen, en time syd for Barcelona.
Klimaet er maritimt og vinmarkene ligger fra 400 til 800 meter over havet. Med lavere temperaturer om natten og bris fra havet, får druene en lengere vekstsesong. Dette fremmer nyanser, friskhet og lavere alkohol i vinene.
Vinmarkene ligger på godt drenert sandholdig kalkbasert jord.
Jordsmonnet i Conca de Barberà inneholder en høy andel kalksten – et av områdets viktigste fordeler som vindyrkingssone. Kalkstenens høye porøsitet gjør at den holder på vann, og det er gunstig sett i lys av områdets lave nedbørsmengde. Kalksten er fattig på næring, noe som tvinger vinstokkene til å grave dype, sterke rotsystemer på jakt etter næring.
Romerne introduserte vindyrking til dette området i antikken. Som i så mange regioner i Spania, ble vinstokkene forsømt under maurisk styre, men vinkulturen fikk en gjenoppblomstring etter den kristne Reconquista på 800-tallet.
Cistercienserordenens klostre spilte en kritisk rolle i vinproduksjonen her i middelalderen, slik de gjorde i forskjellige deler av Catalonia.
Produksjonsmetode
Økologisk dyrket Chenin Blanc fra ca. 60 år gamle vinstokker. Druene høstes for hånd og selekteres 3 ganger. 1 ukes skallkontakt på amfora, deretter spontangjæring 3-4 uker på gamle franske fat (500 liter), vinen ligger 5-6 måneder på gamle fat med bunnfall, og produsenten gjør noe battonage. Vinen tappes på flaske uten filtrering eller svovel.
Druetyper
Chenin Blanc 100%