Om produsenten
Cantina Zaccagnini ble grunnlagt av Marcello Zaccagnini i 1978. Den hardtarbeidende gründeren startet med en liten vinmark med montepulcianodruer og produserte sine første viner i et hjemmesnekret skur.
I dag er eiendommen på mer enn 150 hektar der vinmarkene ligger på et høydedrag ved landsbyen Bolognano. I tillegg lager de vin på langtidsleide vinmarker.Concenzio Marulli er husets vinmaker og gjennom forskning på druenes utvikling gjennom vekstsesongen, planter mellom vinrankene, eksperimentell vinifikasjon og hvordan ulike fat påvirker vinen, har han funnet oppskriften på særpregede og fruktige viner med minimalt av inngripen. Parallelt har Marcello investert i det nyeste av teknologi. Tilsammen gjør dette at huset i dag lager autentiske viner av høy kvalitet, noe som også har gitt Zaccagnini ry som en av regionens ledende produsenter.
Vinhuset holder til i hjertet av Abruzzo og som om en av regionens hjørnestensbedrifter er Marcello opptatt av å ta vare på nærmiljøet. For å sikre bærekraftig forvaltning av jorden har de i mange år gjort forsøk med økologisk drift på et utvalg av vinmarkene og er i dag en av de største produsentene av økologisk vin til det norske markedet.”Il Vino dal Tralcetto” eller ”Pinnevinen”, om du vil, er prdousentens mest kjente varemerke og finnes i hvitvinsvariant på den lokale druesorten Pecorino, som Rosevin, og som rødvin i to varianter, den klassiske og en riservautgave fra en enkeltvinmark. I tillegg produseres det flere ulike varianter både hvite og rødviner, samt spennende søte passitoviner der druene tørker på vaiere i vinmarkene.
Karakteristikk
Vinen har en dyp gul farge med grønne reflekser. Den lukter aromatisk med klare sitrustoner, grapefrukt, fersken, hvite blomster og mineraler. Smaken er velbalansert med fersken, epler, grønne plommer og en forfriskende og syrlig smak av grapefrukt. Nyt den sammen med rå fisk eller til komposisjoner med skalldyr, stekt eller grillet fisk, samt til lyst kjøtt og kraftige pastaretter. Kan med hell prøves til kylling og svinekjøtt. Serveres best ved rundt 10-12 grader.
Jordmonn
Vinmarkene ligger ca 200-250 m.o.h. i vestvendte vinmarker. Jordsmonnet består hovedsaklig av sandholdig leire.
Område
Kjernen i vinhusets er 150 hektar vinmark som omslutter vineriet i Bolognano, Abruzzo. Se for deg Italia som et ben og på kneets bakside, kun få kilometer inn i landet, like ved byen Pescara, finner du Cantina Zaccagnini. Det er middelhavsklima i området skapt av Adriaterhavet bare noen kilometer østover. Svale vinder fra Appenninene til vest gir nedkjøling gjennom en varm sommer.
Produksjonsmetode
Håndhøstet druer presses forsiktig for temperatur kontrollert gjæring i rustfrie ståltanker. Deretter modning i 3mnd før tapping.