Om produsenten
Nicolas Idiart, er ikke bare grunnlegger av Maison Idiart men også vinmakeren til nesten alle vinene i porteføljen. Nicolas delte tidlig lidenskapen til vin med sin far og bestefar. Han ble uteksaminert fra Bordeaux, Blanquefort, bare 19 år gammel som yngste uteksaminerte vinmaker noensinne! Som født i Loire ble det naturlig for ham å jobbe i Chinon, Touraine og Muscadet, men senere også i Australia og New Zealand. Etter mange år som flying winemaker og etter hvert vinkonsulent flyttet han "hjem" til Bordeaux for å gjenoppta vinproduksjon med håndverkstilnærming. I dag lager han mindre og større partier med håndlagde viner fra Frankrikes mange kriker og kroker. I tillegg til alle hans prosjekter hjelper han gode venner med å selge dere viner både under egen og Maison Idiarts etiketter. Ikke minst har han vært en foregangsfigur med Key Kegs som han allerede har jobbet med siden 2018. Stilen på vinene er alltid stedstypiske og druenære og alltid med fokus på bærekraftighet.
Karakteristikk
Klar briljant strågul med grønne toner. Frisk og lett aromatisk duft med preg av sitrus, stikkelsbær, hylleblomst, svale urter og kalkmineraler. Smaker friskt og middels fyldig med masser av flott frukt, mineralsk og kompleks, og flott lang ettersmak. Klassisk vin til fisk, skalldyr, geitost, asparges og salater.
Jordmonn
Fra vinmarker i landsbyen Recy i kommunen Vinon som ligger helt sør i appellasjonen. Her er jordsmonnet kalkholdig med mengder av såkalte kalksteiner som kalles Caillotte (kalk og grus). Markene drives etter økologiske prinsipper og er HVE sertifisert.
Område
Halveis langs Loire elven ligger Sancerre, som fikk appellasjonstatus i 1936 for hvit- og rosévin og rødvin i 1959. 80-85 % av produksjonen er hvitvin, og det er bare Sauvignon Blanc og Pinot Noir som er tillatte druer. Området lager trolig de mest vellykkede Sauvignon Blanc baserte vinene i verden når de er på sitt beste. Området ligger mellom 200 og 400 moh og klimaet er forholdsvis mildt. Sancerre består av 14 kommuner og har i prinsippet 3 distinkt ulike jordsmonn, hhv flintholdig / Silex, Kimmeridgian limestone/ terres blanches og Oxfordian limestone med caillottes og griottes.
Produksjonsmetode
Håndhøstet fra min 30 år gamle stokker, avstilket før spontangjæring i betongtanker. Modent på det fine bunnfallet i ca 9 mnd før tapping.
Druetyper
Sauvignon Blanc 100%