Om produsenten
Med nye eiere og ny kjellermester er champagnehuset Leclerc Briant ansett som en av de mest spennende produsentene i en av verdens viktigste vinregioner.
Stilen på husets Champagner er særdeles delikat med høy konsentrasjon, flott fruktighet og tydelig mineralsk stil. Vinene er særdeles komplekse og matvennlige. Leclerc Briant har videreført en årelang tradisjon startet av familien med økologisk og bidynamisk tilnærming og kvalitet i alle ledd fra vinmark til kjellerarbeid.
Frederic Zemeitt driver huset og med på laget er den dynamiske kjellermesteren og vinmakeren Herve Jestin, som regnes som den fremste innenfor biodynamisk dyrkning og vinmaking i Champagne. Jestin har vært med helt siden 2008.
I dag har huset ca 14 hektar med topp klassifiserte vinmarker der det meste er klassifisert som Grand Cru (Mailly, Le Mesnil) og Premier Cru (Hautvillers, Cumières, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Rilly la Montagne, Villers-Allerand and Trépail). I tillegg kjøper de ved behov økologiske eller biodynamiske druer som vinifiseres i deres nylig oppussede og flotte kjeller i champagnehovedstaden Epernay.
En stor del av Leclerc Briants baseviner gjæres i brukte fat og setter er delikat og fyldig preg på vinen uten at dette tar overhånd, men heller fremhever de flotte druene. Alle Champagnene modner minimum 30 måneder på lees og de har lav dosage for å fremheve det naturlige aromaspekteret.
Karakteristikk
Briljant dyp lakserosa farge med delikate små bobler. Intens og kompleks duft av kalkmineraler, fersken, røde epler, rabarbra, hav og tang, mandler, kirsebærblomst og jasmine te. Intens og delikat i munnen med flott konsentrasjon og stor dybde, flott fyldig munnfølelse og lang mineralsk avslutning. Perfekt følge til kaviar, kamskjell, rå og lett varmebehandlet fisk, sjøkreps hummer. Prøv til god spekemat. Drikk nå eller la ligge i inntil 10 år.
Jordmonn
Chardonnay fra Bisseuil, som har et spesifikt kalkholdig terroir som gjenspeiler de maritime sedimentene i bukten mellom øya Ouessant og fastlandet i Bretagne, hvor vinen modner i dypet. Stille rødvin fra Riceys.
Produksjonsmetode
Druene er håndhøstet, presset, spontangjæret i ståltanker, tilsatt 15 % biodynamisk Pinot Noir (Rose de Saigne og rødvin fra Riceys), modnet på bunnfall i tank frem til tapping på flaske i juni 2019 før klassisk 2. gangsgjæring, degorgert uten dosage i juli 2021 etter 24 mnd på bunnfall, deretter senket i havet for videre modning i 10 md på 60 md dyp. Hentet opp i juni 2022.
Druetyper
Chardonnay 85%
, Pinot Noir 15%