Om produsenten
Ampeleia, som er avledet av det greske ordet for vinstokk, er et prosjekt som ble startet av Elisabetta Foradori, Giovanni Podini og Thomas Widmann.
I dag består Ampeleia av 40 hektar vinmark spredt utover en rekke forskjellige vinmarker og parseller med store individuelle forskjeller både med tanke på jordsmonn og høydemeter over havet (fra 200-600 moh.). Vinmarkene er beplantet med typiske middelhavsdruer som en gang i tiden var plantet her.
Druetypene inkluderer selvfølgelig Sangiovese, men også Grenache, Carignan, Mourvedre, Alicante Bouschet, Marselan, Cabernet Franc og Merlot, hvor de siste ble beplantet på 60 tallet.
I 2009 begynte konvertering til biodynamisk landbruk, for en del Ampeleia di Sopra, resten av eiendommen dyrkes økologisk og fra og med 2015 årgangen biodynamisk.
Karakteristikk
Rubinrød farge. Flotte aroma av kirsebær, morell, friske grønne urter bringebær og blomster. På smak er vinen middels fyldig med fin fasthet og fylde med smak av ferske bær som kirsebær og bringebær med innslag av fiol og kastanjer. Lang ettersmak. Prøv den til retter av storfe, kalv, lam eller med kraftigere retter av kylling eller kanin. Prøv også med harde, ferske oster som parmesan. Nytes best ved rundt 15-16 grader. Drikker fint i dag, men vil utvikle seg positivt i 5-6 år etter årgang.
Jordmonn
Fra to ulike vinmarker (La Pieve og Cannucetto) på grus, sand, kalk og grå leire med ryolitt (samme kjemisk sammensetning som granitt) på ulike høyder fra 250-350 moh. de fleste med sør og sørøstlig eksponering.
Område
Ampeleia befinner seg i den øvre delen av Maremma bare 30 km fra Middelhavet. Hovedsakelig dyrkes det Sangiovese her og Maremma er også tilholdsstedet for mange såkalte super toscanere. Ampeleia representerer noe helt annet og lager naturlige viner fra middelhavsdruer som passer klimaet utmerket. Vinene til Ampeleia klassifiseres som IGT/IGP Costa Toscana.
Produsjonsmetode
Håndhøstet samme dag fra vinmarker på 250-350 moh, avstilket, presset og spontangjæret sammen i betong, modning i betongtanker i 10 mnd. 17.000 flasker produsert.
Druetyper
Carignan 15%
, Grenache 80%
, Mourvèdre 5%