Om produsenten
Ampeleia, som er avledet av det greske ordet for vinstokk, er et prosjekt som ble startet av Elisabetta Foradori, Giovanni Podini og Thomas Widmann.
I dag består Ampeleia av 40 hektar vinmark spredt utover en rekke forskjellige vinmarker og parseller med store individuelle forskjeller både med tanke på jordsmonn og høydemeter over havet (fra 200-600 moh.). Vinmarkene er beplantet med typiske middelhavsdruer som en gang i tiden var plantet her.
Druetypene inkluderer selvfølgelig Sangiovese, men også Grenache, Carignan, Mourvedre, Alicante Bouschet, Marselan, Cabernet Franc og Merlot, hvor de siste ble beplantet på 60 tallet.
I 2009 begynte konvertering til biodynamisk landbruk, for en del Ampeleia di Sopra, resten av eiendommen dyrkes økologisk og fra og med 2015 årgangen biodynamisk.
Karakteristikk
Lys briljant rubinrød. Innsmigrende duft av kirsebær, jordbær, bringebær og blomster, med hint av friske urter. Svært delikat i munnen med flott frukt hele veien. Florlett men likevel svært intens og lang. Nyt til kylling og annen fugl, kalv, god spekemat og oljebaserte pastaretter. Fantatsisk til pizza. Drikk nå eller opptil 5 år etter årgang. Server lett avkjølt.
Jordmonn
Fra enkeltmarken Vigna della Pieve, som har sandholdig jordsmonn ispedd grus og stein. Marken ligger 250-300 moh. med sør østlig eksponering.
Område
Ampeleia befinner seg i den øvre delen av Maremma bare 30 km fra Middelhavet. Hovedsakelig dyrkes det Sangiovese her og Maremma er også tilholdsstedet for mange såkalte super toscanere. Ampeleia representerer noe helt annet og lager naturlige viner fra middelhavsdruer som passer klimaet utmerket. Vinene til Ampeleia klassifiseres som IGT/IGP Costa Toscana.
Produksjonsmetode
Håndhøsted fra enkeltvinmarken Vigna del Pieve vinmarkpå 250-300 moh, delvis avstilket, 20% hele klaser, presset og spontangjæret i betong, modning i betongtanker i 10 mnd. 7000 flasker produsert.